Sigrid 2

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Sigrid 2
Sigrid 2.png
Sigrid 2
Information
AdressStora Algatan 12
ByggnadsårGathus och vinkelbyggnad 1873, gårdshus 1877
Byggherre1873 Timmergesäll J. Larsson
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad

Bostadshus i två våningar av tegel och råsten med sadeltak klätt med enkupigt, gult tegel. Fasaderna är målade i gråvit färg. Mellan våningarna löper en enkel fris och överst en avtrappad gesims. De sexdelade fönstren har i ovanvåningen brunmålade snickerier och är i bottenvåningen brunlaserade. Mot gatan finns en, troligen ursprunglig, fernissad fyllningsdörr av fur med geometriska mönster i fyllningarna, horisontella utskurna bårder, och halvkolonner med kapitäl mellan dörrarna. En port mot gården är utförd i samma stil. När huset byggdes inreddes det med kök och fyra rum på bottenvåningen och fem rum på ovanvåningen. Idag är huset delat i tre lägenheter.

På gården finns en flygelbyggnad i samma material och färgsättning, byggd som ett halvhus i två våningar utmed västra tomtgränsen. Det innehöll ursprungligen brygghus, kök och spiskammare på bottenvåningen och ett rum och kök på ovanvåningen.

1877 ersattes det ursprungliga uthuset i korsvirke med det nuvarande, som inreddes med brygghus, avträde och gödselstad. Även detta är uppfört som ett halvhus i tegel med grönmålad fasad. Det ligger utmed södra tomtgränsen och har en våning. En rad brunmålade ribbdörrar visar tydligt husets ursprungliga funktioner.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda