Saxo 3

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Saxo 3
Saxo 3.png
Saxo 3
Information
NamnCarlqvistska villan
AdressSölvegatan 6
Byggnadsår1902
Byggherreprofessor Jacques Borelius
ArkitektSalomon Sörensen
Ä:e foto/Kulturen.

Villan är uppförd som privatbostad med en mindre del inredd till läkarmottagning. Den är asymmetriskt uppbyggd och varje fasad är försedd med gavelparti, frontespis eller fronton. Högrest tak med flera fall, klätt med rött tvåkupigt tegel. Mot de spritputsade, vitmålade fasaderna kontrasterar detaljer i rustikhuggen sandsten, såsom våningsband, fönsteröverliggare och hörnkedjor. Sockel i sandsten med släthuggen, utkragad list överst. Fönstersättningen är fri och storleken varierar. De ursprungliga, vitmålade snickerierna är bevarade och en del av de större fönsterpartierna har skulpterade detaljer. Ett burspråk på bottenvåningen och en veranda är helt utförda i sandsten och är försedda med balustrar och andra finhuggna detaljer. Mot gatan en sandstensportal med dekor i form av bl a blomsterrankor i krukor och en aesculapstav. Den inramar två dörrar med småspröjsade fönster och välvda överdelar. Den högra ledde in till läkarmottagningen och den andra till privatbostaden.

Den välbevarade interiören är påkostad och domineras av en stor hall i två våningar, vars norra gavel upptas av ett stort fönsterparti. Hallen är försedd med en öppen spis, bröstningar av grönmålad panel och påkostade dörrsnickerier. Stucktaket är utformat som tätt liggande bjälkar med dekorationer i form av vinrankor. Kring hallen grupperar sig bostadens övriga rum med en sällskapsdel på bottenvåningen och en mera privat del på övervåningen. Redan från början var huset utrustat med centralvärme, badrum och WC:n.

Bland byggnadsritningarna finns även en trädgårdsritning i form av en engelsk park. Byggnaden är uppkallad efter överbibliotekarien Gunnar Carlqvist som förvärvade huset 1924. Det övertogs 1969 av universitetet och används nu av kulturgeografiska institutionen.[nutidsuppdateras]

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda