Sankt Laurentius 1

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Sankt Laurentius 1
Sankt laurentius 1.png
Sankt Laurentius 1
Information
AdressKungsgatan 1, Stortorget 1, Kyrkogatan 2
Byggnadsår1915
ByggherreSydsvenska Kredit AB
ArkitektTheodor Wåhlin
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad
Port mot Stortorget
Trapphus

Huset uppfördes för en bank och med dess placering vid Stortorget, på det gamla rådhusets plats, var det nödvänthgt att det skulle bli en monumental och imponerande byggnad. Planen anpassades efter kvarterets form med huvudfasaden mot torget och två lika långa flyglar utmed Kyrkogatan och Kungsgatan. Bottenvåningen har fasad i huggen granit, avslutad med en tandsnittslist. Över denna två våningar och frontespiser i mörkröd tegel. Fönsternas stickbågar har mönstermurning och i översta våningen är muren artikulerad. Bottenvåningens grå färg återkommer i den profilerade takgesimsen och i vapensköldarna i frontespisernas gavelspetsar. Det höga, spetsiga sadeltaket är klätt med svartglaserat, enkupigt tegel.

Torgfasadens mittparti betonas av en tung, sluten kopparport med en portal som får sin fortsättning genom alla våningarna och avslutas av en frontespis och en oktagonal lanternin med koppartak.

Exteriört har byggnaden inte genomgått någon förändring, Bottenvåningen upptas mot torget och Kyrkogatan nu liksom tidigare av butikslokaler. 1957 köpte kommunen huset och andra våningen används sedan 1961 som skolkontor. I den stora banklokalen på bottenvåningen finns kommunens datacentral.[nutidsuppdateras]

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda