Theologicum

Från Bevaringsprogram
(Omdirigerad från Sandgatan 1)
Hoppa till: navigering, sök
Universitetet 2
Theologicum.png
Theologicum
Information
NamnTheologicum
AdressSandgatan 1
Byggnadsår1853
ByggherreAkademin
ArkitektH.J. Strömberg
Sandgatan med Theologicum till höger. Foto 1870-talet. B.A. Lindgren. Kulturens arkiv.

Tvåvåningsbyggnad i röd handslagen tegel. Uppförd för anatomiska institutionen i nordöstra hörnet av den dåvarande botaniska trädgården. Byggnaden ligger i en sluttning och har i sin södra, lägre del en hög gråstenssockel vilken smalnar av och saknas helt i norra gaveln. Fasaderna är utförda i Brunius stil, artikulerade med lisener, våningslister och friser i mönstermurning. Huvudfasaden mot Sandgatan är symmetrisk med en rundbågig port och mittpartiet accentuerat genom att det är uppdelat i tre våningar i motsats till den övriga fasadens två. Dörröppningens bredd delas i andra våningen av tre höga, smala, rundbågiga fönster och ovanför dessa tre lägre av samma typ. Själva porten är sekundär, tvådelad med glasrutor och ett halvcirkelformat, enluftat överljusfönster utan spröjsar. Dörrar och fönster är grönmålade. Sadeltaket täckt med grå eternitplattor.

Mellan 1853 och 1897 användes byggnaden av anatomiska nstitutionen. Den övertogs sedan av den geologiska institutionen, vilken stannade där till 1930 då teologiska institutionen flyttade in. En del ändringar i interiören gjordes 1952 enligt ritningar av arkitekt Klas Anshelm. Fyra små, rundbågiga fönster i norra gavelspetsen härstammar också från denna ombyggnad.

Theologicum, som byggnaden kallas idag[nutidsuppdateras], blev byggnadsminnesmärke den 30 juni 1971. Skyddsföreskrifterna omfattar enbart byggnadens exteriör.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda