Säckkärran 1

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Säckkärran 1
AdressÖstra Fäladsvägen 2
Byggnadsår1900-talets första år, tillbyggnad -76
ByggherreIngen uppgift
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingByggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistorisk värdefull miljö

Mindre bostadshus uppfört med norrgående tillbyggd vinkel med fasad i röd tegel som satts i kryssförband. Den nyare delen är klädd med röd fasadtegel och innehåller bl a garage. Sockeln är avsatt och av granit. Sadeltaket är klätt med mörka betongpannor på tillbyggnaden. Blåmålade tvåluftsfönster murade med stickbågeteknik och med mönstermurning i form av olikfärgade; varannan ljus, varannan mörk tegel ovan. Hela rutor åt öst. Några fönster är också ersatta av vitmålade spröjsade. Utbyggd nyare veranda åt söder. Entrén är placerad på den västvända fasaden i hörn av utbyggnaden. Modern dörr i teak åt gatan och en brunlaserad dörr vid verandan. En äldre uthuslänga finns som är placerad i vinkel, en mycket smal byggnad vilket ger ett brant sadeltak klätt med enkupigt rött tegel. Denna har putsad, vitmålad fasad och flera dörrar inåt gårdssidan, vilka har målats blå.

Bevarandesynpunkter

Boningshuset tillsammans med den smala uthuslängan är unik i omgivningen. Eftersom området byggs ut är det viktigt att skydda enstaka byggnationer som här. Åldern och det röda teglet i denna del av samhället ger associationer till tiden innan villasamhället vuxit upp och då byns nutidshistoria skapades.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda