Rosengården 5

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Rosengården 5
Rosengarden 5.png
Rosengården 5
Information
AdressNygatan 18
ByggnadsårGathus 1863, omb 1938, 1990-tal, gårdshus 1892
ByggherreVaktmästare C.J. Johansson
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad
Från gatan
Gård

Gathus i två våningar, uppfört av tegel och råsten med enkel fasad i gult tegel. Fasaden var från början putsad. Nuvarande utseende från 1938 då butiksfönster sattes in. Taket är täckt med korrugerad eternit. Huset inrymde 1863 två lägenheter i varje våning.

Gårdshuset i en våning uppfördes 1892, inrett till en liten lägenhet samt brygghus och källare.


Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.

Kulturhistorisk värdering: Kulturhistoriskt värdefull byggnad

Gatuhuset är uppfört i två våningar med senare inredd vind. Sockeln är i grå slätputs och fasaderna av gult tegel i kryssförband som kalkats. En mittgesims och en takfotsgesims Fönstren är sentida men utförda som spröjsade tvåluftsfönster. De två fönsterparen i bottenvåningen har nyligen ersatt två större enluftsfönster. Fönstren i övervåningen har ersatt ospröjsade tvåluftsfönster. Dörren är en sentida bräddörr med överljus. Sadeltaket är belagt med sinuskorrugerad eternit och innehåller en sentida takkupa och ett takfallsfönster åt gatan.

Gårdshuset är uppfört i en våning med källare, och senare inredd och påbyggd vind. Sockeln är i grå slätputs och fasaderna av gult tegel i kryssförband. En takfotsgesims avslutar fasaden. Fönstren är sentida men utförda som spröjsade tvåluftsfönster. Pulpettaket har höjts och bildar nu ett brutet pulpettak med fönster i lägre takfallet, lagt med svart bandplåt.

Gatuhusets fasad har återställts och gatuhuset bildar tillsammans med gårdshuset en sammanhängande miljö även om det skiljer 30 år mellan uppförandena.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda