Nya huvudbyggnaden

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Stora Råby 32:23
Nya huvudbyggnaden.png
Nya huvudbyggnaden.
Information
Byggnadsår1925
ArkitektCarl Andrén
Högtidssalen
Foajén

Byggnaden är uppförd som skolhus med skol- och slöjdsalar, direktörsrum, expedition och en högtidssal. I källaren har funnits ett skomakeri.

Huset följer i sin utformning den gamla huvudbyggnaden mycket nära, men den större skalan har lett till ett par förändringar. På huvudfasaden är det inte en utan två fönsteraxlar vid vardera sidan som avskiljs med lisener. Frontespisen har getts en ökad bredd och mittpartiet en kraftigare markering med hjälp av en avvikande fönsterplacering. Gavlarna är också sinsemellan lika, vilket Brunius inte hade accepterat. Vitmålade spröjsade fönster, på övervåningen större. Brunmålade dörrar i medeltidsstil, i huvudentrén med en överliggare i granit. Skorstenen pryds av blinderingar.

Under årens lopp har ett antal omdisponeringar gjorts. Ett par lägenheter har inretts och inför omorganisationen 1950 blev slöjdsalen bl a arkiv och direktionsrum. Interiören är dock i huvudsak ännu välbevarad. Kryssvälvt trapphus med bröstning av brun klinker. Högtidssalen har en äldre inredning med bl a bänkar och altare, och 1932 tillkom två målade glasfönster av konstnären Anders Nilsson.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda