Norra längan

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Möllevången 2:1
Skjutsstallarna - stallet.png
Stallet
Information
NamnNorra längan (stallet)
AdressKung Oscars väg 4
Byggnadsår1848

Byggnaden är uppförd av rött tegel på spritputsad sockel. Sadeltaket är åt söder klätt med tegel och åt norr med papp. Rödmålade, fiskbensmönstrade dörrar med överljusfönster. En av dörrarna är placerad i en risalit och däröver en takkupa med lucka.

Ursprungligen var huset inrett med spiltor för 55 hästar och ett hackelsehus. Det hade då brädgavlar, halmtak samt ett par fyrkantiga och 31 halvrundade fönster. På östra gaveln fanns en numera igensatt port. Senast 1917 byggdes huset om. Det hade då fått en tegelgavel i öster och inretts till magasin, stall samt kammare för arbetarna. Förutom på den norra sidan har merparten av de halvrunda fönsterna bytts ut mot större fyrkantiga och de kvarvarande har försetts med gjutjärnsfönster. Huset används idag som omklädningsrum, föreningslokal och magasin.[nutidsuppdateras]

På norra sidan ligger en tillbyggnad med en bred gavel åt norr. Den är uppförd av rött och rödgult tegel och har en brädklädd gavelspets. Sadeltaket täckt med korrugerad eternit. Stora småspröjsade gjutjärnsfönster med öppningsbar överdel. Byggnaden är uppförd 1908 och innehöll då verkstad för smide, snickeri och måleri. Numera finns där ett glasmästeri.[nutidsuppdateras] Omedelbart öster om den uppfördes 1956 ytterligare en vitputsad tillbyggnad innehållande bl a en smörjhall.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda