Myntet 26

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Myntet 26
Myntet 26.png
Myntet 26
Information
AdressNygatan 3
Byggnadsår1906-07
ByggherreStiftelsen Hemmet
ArkitektFolke Zettervall
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad

Stiftelsen Hemmet inrättades 1906, enligt reglementet med "ändamål att å den av Fru Professorskan Otilia Ohlson-Gadde därtill donerade tomten nr 336 H i Lund, och för de gåvomedel, som av Sparbanken för Lunds stads kringliggande land samt enskilda personer lämnats, uppföra byggnader, avsedda att bereda fria bostäder åt mindre bemedlade kvinnor, (s k pauvres honteuses) tillhörande Lunds samhälle".

Fastigheten består av ett gathus i tre våningar med vinkelbyggd gårdsflygel i södra tomtgränsen.

Gatufasaden är präglad av nationalromantiken; sockeln är av behuggen granit och muren av handslaget rött tegel med inslag av mönstermurning samt putsade partier över vissa fönster och vid takfoten.

Fönstren är smårutiga med vita spröjsar och sitter i liv med muren. De mindre fönstren i fasadens mitt svarar mot kökens placenng i byggnaden.

Porten är den ursprungliga: en panelklädd körport med gångdörr, målad blå och med dekorativt utformade bandgångjärn och beslag.

Byggnaden inreddes till smålägenheter om ett till två rum med kök, försedda med centraluppvärmning och gemensamma vattenklosetter i korridorerna.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda