Maria Magle 6

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Maria Magle 6
Maria magle 6.png
Maria Magle 6
Information
AdressMagle Stora Kyrkogata 12, Magle Lilla Kyrkogata 9
ByggnadsårVästra delen 1863, östra delen 1879
ByggherreUniversitetet

1863 byggdes en envåningsbyggnad i tegel som kemiskt laboratorium på f.d. Maria Magle kyrkogård. Byggnaden sträckte sig från Magle Stora- till Magle Lilla Kyrkogata och vid yttersidorna fanns flyglar mot öster.

1879 skedde en till- och påbyggnad. Mot öster gjorde man en tillbyggnad med exakt samma plan som det gamla huset så att en fyrsidig anläggning med inre gård uppstod. Det nya huset uppfördes i två våningar och samtidigt fick den äldre byggnaden en extra våning. Fasaderna kläddes med gul tegel och taket med skiffer. Norr- och sydsidorna av husen är helt släta sånär som på en avtrappad takgesims. Fasaderna mot öster och väster varieras av de två gavlarna som här skjuter fram något framför den övriga fasaden. Gavelspetsarna artikuleras av grunda blinderingar. Fönsterna är i hela huset fyrluftade med spröjs och har brunmålade snickerier.

1959 överläts byggnaden till historiska institutionen som gjorde en del ändringar i interiören. En del av vinden inreddes och i samband med det gjordes takkupor mot gården. Takets ursprungliga skifferbeläggning är utbytt mot grå eternitplattor.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda