Maria Magle 5

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Maria Magle 5
Maria magle 4.png
Maria Magle 4 och 5
Information
AdressMagle Stora Kyrkogata 10
Byggnadsår1875
ByggherreTimmergesäll P. Lundegård
Tomt 7 utgör trädgård till tomt 5
Dörr Magle Stora Kyrkogata 10

Bostadshus i tegel i en våning med sadeltak och inredd vind. Mot gården en flygel i två våningar med pulpettak.

Gatufasaden är symmetrisk med en entré med brunmålad, ursprunglig, helfransk pardörr med överljus och tresidig fritrappa framför. Hög, avsatt, putsad sockel. Fasader i gult tegel med avtrappad takgesims och brunmålade fönster med sex rutor, Taket är klätt med enkupigt, gult tegel men är till en del utbyggt mot gården och där klätt med skiffer. I vinkeln mellan gathus och gårdsflygel ar en terrass uppbyggd med en snedställd, tredelad terrassdörr i glas.

Gårdsflygeln har liksom gathuset fasader i gult tegel. Alla fönster är sexdelade men ovanvåningen är betydligt lägre än bottenvåningen. Fönsterna är mindre och slutar direkt under takfoten.

Ändringar i interiören gjordes 1910, då rum inreddes på gathusets vindsvåning och takkupor mot gården gjordes. Badrum installerades även detta år. 1935 och 1945 gjordes ytterligare moderniseringar i interiören. Exteriören är med undantag för takkupa och terass den ursprungliga. Söder om tomt nr 5 ligger tomt nr 7, vilken i sin helhet utgör trädgård till husen på nr 5.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda