Lottagården Revingehed - Beskrivning enskilda anläggningar Civilförsvar

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Lillstugan, Lottagården och storstugan. Vy från infarten mot Krankesjön.
Lottagården, storstugan och lillstugan, Krankesjön är till vänster i bild.
Välhållen interiör Lottagården med fina detaljer från tiden vid uppförandet och i rummet innanför skymtar köksinredningen från mitten av 1900-talet.

Lottagården, Revingehed

Regementet Revingehed ligger vid Krankesjön i nordöstra delen av Lunds kommun. Det tillhörande övningsfältet omfattar 4 300 hektar, vilket är landets största för övning med mekaniserade förband. Kungliga Södra skånska infanteriregementet uppsattes 1811. Revingeheds förläggning invigdes 1888 som mötesplats, förråds-, utbildnings- och övningsområde. Sedan 1919 används området även av Lottakåren.

Lottagården, det ljusgula huset, är uppförd 1908 som jaktstuga till officer Asp. Asp innehade fastigheten till 1930 när han sålde den till en privatperson. Man vet idag inte vem denna person var eller hur byggnaderna användes. Fastigheten hette vid denna tid Tallhem, vilket även kan utläsas på kartor. 1935 överläts fastigheten till Föreningen semesterhem för arbetarkvinnor i Skåne. De hade gården som semesterhem. Vid den tiden hade kvinnor svårt att komma ut på semester, men här kunde de hyra in sig. Man kunde ta sig till närområdet med järnväg. 1942 köpte Regementet (Kronan) fastigheten, eftersom det kom militära direktiv om att lösa in fastigheter på övningsfältet. Gården hyrdes dock fortfarande ut till föreningen, men snart flyttade de sin verksamhet. I samband med detta letade Södra Skånska Lottakåren efter en kursgård och fick kännedom om gården. Lottorna har aldrig ägt gården men de har använt den och skött vård och underhåll. Namnet Lottagården härstammar från 1947.

1974 drogs elström in. Cirka 1978 installerades vatten och avlopp och de nuvarande toaletterna och duscharna byggdes. 1978 påbörjades också ombyggnaden av terrassen till det nuvarande utseendet. Den första uppvärmningen skedde med två kakelugnar samt järnspisar i sovrummen och vedspis i köket. Idag har man direktverkande el och en ventilationsanläggning.

De röda byggnaderna kallas Storstugan och Lillstugan. De är troligen flyttade till platsen kring 1910-1920-talen. Den större har eventuellt fungerat som stall under Asps tid. Lillstugan är ett bostadshus. Ena delen av byggnaden är uppförd i regelkonstruktion och den andra putsad invändigt, eventuellt klineväggar, och har kanske varit bryggstuga.Under Lottornas tid har byggnaderna använts som sommarförläggning.

  • Bild 1 - Gästlänga uppförd 1942 av arbetarkvinnorna. Den rymmer åtta sovrum med plats för ca 15 personer. Här finns inte värme men i varje rum finns en porslinsvask. Byggnad i brun liggande panel, delvis i locklistpanel, med pappklätt tak och grönmålade dörrar i skivmaterial. Framför varje dörr en cementtrappa.
  • Bild 2 - Interiör
  • Bild 3 - Storstugan och Lillstugan. Utedass som användes innan vatten och avlopp drogs in i Lottagården1978.
  • Bild 4 - Storstugan och Lillstugan. Utedass som användes innan vatten och avlopp drogs in i Lottagården 1978.
  • Bild 5 - Lottagården 1947, sett från Krankesjön. Verandan är ändrad i dag till inglasad altan och den spröjsade frontespisen i takfallet är borta.
Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda