Kyrkogatan 9

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Altona 10
Altona 10 kyrkogatan 9.png
Kyrkogatan 9
Information
AdressKyrkogatan 9
Byggnadsår1898-99, omb 1960
ByggherreSparbanken i Lund
Arkitekt1897 Alfred Hellerström
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad
Fasaddetalj med fönster och del av balkong. Fasadbeklädnad och skulpturala detaljer i ljusröd övedssandsten.
Svängd trappa av vit marmor med smidesräck och kolonner.
Gårdshus
Interiör från matsal i översta våningen; praktkakelugn i nyrenässans, hög ekpanel med hylla, tapet i imiterat gyllenläder samt takfrid med konsoler och ådringsmålat tak.

Bankbyggnaden från 1874 blev redan inom några år för liten, och 1896 lät Sparbanken Alfred Hellerström utföra ett ritningsförslag till nybyggnad på den obebyggda tomtdelen vid Klostergatan; en asymmetrisk fasad i nygotisk stil. Förslaget antogs inte, utan nybyggnaden förlades i stället på värdshuset Altonas tomt norr om gamla banken vid Kyrkogatan. Inför nybyggnationen utlystes en arkitekttävling. Det vinnande förslaget var inlämnat av Fredrik Sundbärg och anknöt till domkyrkans romanska stil.

Sundbärgs förslag genomfördes emellertid aldrig, utan banken byggdes efter nya ritningar av Alfred Hellerström. Stilmässigt anknyter fasaden till venetiansk palatsarkitektur. Bottenvåningen är utförd i råhuggen granitkvader med stora kolonnburna fönster, de två övre våningarna i rosa övedssandsten. Fasaden har en lätt, skärmlik karaktär med tätt placerade gotiska trepassfönster, i den översta våningen parställda och delvis inramade av kölbågar. Dessutom pryds fasaden av flera balkonger med smidda gallerräcken.

Bankpalatset gavs en rik inredning, varav endast delar återstår idag. De övre våningarna inrymde stora privata bostäder som numera disponeras av banken. Ursprunglig inredning finns kvar i tredje våningens matsal med hög ekpanel, gyllenläder tapeter, praktkakelugn och innertak ådrat i imitation av ett kassettak.

Lunds Dagblad beskrev den 1 augusti år 1900 de nyöppnade banklokalerna: "Den rymliga vestibulen dit man kommer genom entrén på fasadens mitt, är prydd med fyra fyrsidiga kolonner av grön Kolmårdsmarmor, vilka uppbära takets stora stjärnvalv. Golvet är belagt med marmorskivor, och väggarna äro dekorerade i mattgul stuccolustro — ett verk av venetianaren signor Bellio. . . Från vestibulen leda trenne glasdörrar in till den på vänster hand belägna expeditionslokalen, våningens största och praktfullaste sal. . . . Man kommer in i en sal, vars dimensioner sträcka sig över byggnadens hela bredd, och den glada, luftiga salen upplyses av trenne höga fönster, naturligtvis med hela glas, från gatan, och trenne likadana från gårdssidan. . ."


Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.

Kulturhistorisk värdering: Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistoriskt värdefull miljö

Gårdshuset är uppfört i en våning med källare och inredd vind med frontespis. Från gårdshuset utgår en vinkel med trapphus. Fasaderna är slätputsade med mörkgrå sockel och gula väggar. Fönstren är sekundära men med äldre korspostindelning i vindsvåningen. De putsade omfattningarna är dragna med profiler. Dörren är sentida i metall och glas. Taket är utformat som ett pulpettak men med valmad gavelspets och frontespis, det är lagt med kopparplåt i skivtäckning. Gårdsplanen är lagd med markbetongsten.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda