Kulturen 27

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Kulturen 27
Kulturen 27.png
Kulturen 27
Information
AdressTomegapsgatan 28C
ByggnadsårGathus 1881, gårdshus 1881 och 1895
Byggherre1881 Smeden N. Ekberg
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad

Fd. Tomten till Kulturen 27 är L-formad och har ett gathus som upptar hela bredden vid Tomegapsgatan, en smal gård med hus på båda sidor söder om gathuset och en trädgård i vinkel mot gården.

Gathuset är byggt av gult tegel i en våning med sadeltak. Mot gården har taket lyfts upp och fått en andra våning. Takfallet mot gatan är klätt med enkupigt, rött tegel och mot gården med grå falsplåt. Fönsterna mot gatan är fyrdelade med gröna snickerier i bortenvåningen. I vindsvåningen finns tre takkupor med enluftsfönster. I husets västra del en bred portgång med ljus, fernissad, panelklädd, dubbelport mot gatan och fyllningsport på gårdssidan. 1944 renoverades huset och takkuporna mot gatan liksom lyftningen av taket på gårdssidan gjordes då. Den ursprungliga fyllningsporten i öppningen mot gatan flyttades in på gårdssidan och den nya sattes i gatufasaden.

Vid tomtens östgräns finns en flygelbyggnad i samma gula tegel som gathuset. Till tvåvåningsdelen finns en förstukvist med glasad, röd pardörr och hög, gjuten trappa. Fönstersnickerierna är röda.

Den södra delen i två våningar, byggdes samtidigt med gathuset och 1895 byggdes de samman med en envåningsbyggnad.

Uthuset på västsidan har en våning och pulpettak. Det byggdes ursprungligen som brygghus på 1880-talet. Väggarna är delvis av gult tegel och delvis av rödmålad locklistpanel. Fönsterna är sexdelade, röda med svarta beslag. På väst- och sydsidan av uthuset finns rundbågiga, tvärpanelade, rödmålade portar.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda