Kulturen 21

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Kulturen 21
Kulturen 21.png
Kulturen 21
Information
AdressAdelgatan 9
ByggnadsårGathus 1823 omb. 1848, gårdshus 1843, uthus 1919
ByggherreIngen uppgift
Arkitektingen uppgift
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad
Gårdshus, Adelgatan 9

Gathuset byggdes 1823 av korsvirke med tegel och råsten. 1848 blev det tillbyggt och reparerat. På gårdssidan är huset delat i två delar, den östra bredare än den västra; men gatufasaden är enhetlig med fyra fönsteraxlar och dörr i mitten. Längst ut i västra delen av fasaden en rundbågig port, gemensam med grannhuset. Båda fasaderna är spritputsade och målade rosa med vita dörr- och fönsteromfattningar och vit takgesims. Vitmålad, nygjord paneldörr, vita fönstersnicketerier och sadeltak med rött, enkupigt tegel.

1843 byggdes ett gårdshus i korsvirke med tegel i en våning med sadeltak. Det inreddes som bostad med två rum och kök. Idag är vägarna siätputsade, vita. Fönster och dörrar är blå och vid norrgaveln finns en utvändig trätrappa upp till vindsvåningen, som även den är inredd som bostad.

Uthuset i tomtens nordvästra hörn består av en tvättstuga från 1919 i gult tegel med tak av enkupigt gult tegel och ett med denna sammanbyggt träskjul med svart papptak och en rad dörrar med grön pärlspontspanel.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda