Kulturen 12

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Kulturen 12
Kulturen 12.png
Kulturen 12
Information
AdressTomegapsgatan 26
Byggnadsår1859
ByggherreVaktmästare Anders Cato
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad
Uthus
Dörrar

Bostadshus i en våning med sadeltak. Väggar av gult tegel med avtrappad takgesims och i gavlarna synliga ankarslutar. Fönstren är sexrutade utan tvärpost, grönmålade i gatufasaden och klart gula på gårdssidan. Tak täckt med enkupigt, gult tegel. Entrén till huset finns på gårdssidan och går genom en stor, gulmålad, öppen träveranda. Trädgårdsentrén vid husets västgavel är försedd med stora svartmålade smidesgrindar. 1898 gjordes omfattande reparationer av huset och samtidigt byggdes då ett uthus i gult tegel i en våning med pulpettak i tomtens sydöstra hörn.


Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.

Kulturhistorisk värdering: Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistoriskt värdefull miljö

Uthuset är byggt i gult tegel under pulpettak lagt med svart skivtäckt plåt. Taksparrarnas tassar är dekorsågade. En skorsten i gult tegel med rakt krön. Över fönstren och dörrarna är slagna valv i tegel. Fönstren är ursprungliga spröjsade tvåluftsfönster med äldre smidda beslag i dekorerat utförande. Trädörrarna är äldre eller ursprungliga bräddörrar, de två dassdörrarna är försedda med liggande lameller på traditionellt vis. Alla snickerier är rödmålade. Trädgården indelad i gångar och kvarter av buxbomshäckar, äldre fruktträd i kombination med gatuhusets öppna träveranda och det välbevarade gårdshuset ger en känsla av äldre trädgårdsmiljö som också förstärks av att omgivande hus är låga och omgivande trädgårdars växtlighet. En synnerligen sammanhållen miljö.

Övrigt: Interiören är inte undersökt.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda