Kulturen 11

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Kulturen 11
Kulturen 11.png
Kulturen 11
Information
AdressTomegapsgatan 24
Byggnadsår1876 omb. 1926
ByggherreStadskassör M. Svensson
Arkitekt1926 Sigfrid Steiner
Lusthus i trädgården
Interiör

Bostadshus med en våning mot gatan och två mot gården. Gatufasaden i grå ädelputs fick sin nuvarande klassiciserande utformning vid en ombyggnad 1926. De stickbågiga fönsterna har en profilerad omfattning med "slutsten" i puts. Sockeln är profilerad och under takgesimsen löper en fris med modiljonger. Mittpartiet i fasaden är svagt markerat och krönt med trekantig mittfront med putsornamentik. Taket är mot gatan brutet, klätt med rödglaserat tegel och har två små takkupor med ovala, spröjsade fönster, Gatuentrén är indragen och går genom en tillbyggnad vid husets östgavel. Portal i puts, smidesgrindar och innanför dessa en trappa upp till två ekdörrar.

På gårdssidan har huset två våningar och fasaden är här helt slät sånär som på en våningsfris och profilerad sockel och takgesims. Gathuset har en vinkelbyggnad i två våningar mot söder och i vinkeln finns ett runt burspråk med balkong i andra våningen.

När huset byggdes 1876 hade vinkelbyggnaden en våning och pulpettak och användes delvis som brygghus. Den byggdes om 1926 i samband med renoveringen av gathuset.

I trädgården finns också ett gulmålat lusthus i trä med rikt utsirade kontursågade detaljer. August Strindberg säges ha använt det när han 1897 och 1898 bodde i ett rum i huset.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda