Kugghjulet 4

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Kugghjulet 4
OVKHIM11.JPG
CEPA Stålpressnings AB
Information
NamnCEPA Stålpressnings AB
FaktaBeläget invid det upprivna industrispåret. Tidigare tillverkning av bl a kugghjul, Clioverken AB. Sedan 1984 CEPA. Äldsta byggnaderna från 1940-talet.
OmrådeÖresundsvägens företagsområde
MotivRepresentant för den tunga verkstadsindustrin, som tidigare präglat Öresundsvägens industriområde. Områdets enda bevarade industriskorsten.

På fastigheten Kugghjulet 4 finns sedan 1983 CEPA Steeltech AB (CEPA Stålpressnings AB), som i huvudsak sysslar med plåtbearbetning (laserbearbetning, djupdragning, automatisk pressning) och är underleverantör till bl a Alfa Laval. Äldre verksamhet i dessa verkstadslokaler har gett hela kvarteret sitt namn – nämligen tillverkning av kugghjul. De äldsta fabrikslokalerna på tomten är uppförda efter ritningar signerade av malmöarkitekten J Ludv. Nilsson 1942. Beställare var Brattström & Co som lät uppföra en mekanisk verkstad, troligtvis för Clioverken AB. Detta företag, representant för från Lund numera försvunnen tung verkstadsindustri, grundades 1946 och sysselsatte sextiotalet anställda med tillverkning av motorrenoveringsmaskiner, motorreservdelar och kugghjul.

I början av 1950-talet utökas fabriksanläggningen med svetsningsverkstad samt verkstads- och lagerbyggnad. Byggnaderna har fasader av tegel och det är nu industriskorstenen, som ännu finns kvar, uppförs. I senare tid har fasaderna klätts med plåt, som döljer ursprungliga arkitektoniska kvaliteter i anläggningen. I ritningsarkivet finns även ritningar från 1967 av Sven E Olsson, beställda av Skand Kugghjuls AB, som vittnar om omfattande planer på expansion norrut, ända bort till Öresundsvägen. Planer som aldrig förverkligades.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda