Katedralskolan 5

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Katedralskolan 5
Katedralskolan 5.png
Katedralskolan 5
Information
AdressStora Södergatan 16
ByggnadsårGathus och flygel obekant, omb. 1829, 1905, 1951, 1980, gårdshus 1896
ByggherreIngen uppgift
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad
Innergård

Gathus i en våning med bred frontespis samt två takkupor mot gatan. Byggnaden är uppford av ekekorsvirke med en mindre del tegelmur mot gatan. Fasaden är slätputsad och målad gul med vitmålad gesims av trä. Sadeltaket är täckt med plåt och har två kupor från 1905. Skyltfönster och dörrar från 1951. En panelklädd körport leder till gården.

Sammanbyggd med gathuset är en gårdsflygel av eke- och furukorsvirke med fackfyllnad av tegel och råsten. En köksspis av ålderdomlig typ med öppen skorsten finns bevarad i byggnaden.

Byggnadernas ålder ar okänd. Ägare 1829 var en svarvare Eric Degerström. Samma år meddelar ett brandförsäkringsbrev att huset och gårdsflygel nyligen genomgått reparation. Gathnset var inrett till inkörsport, förstuga, kammare, sal samt en svarvareverkstad. Gårdsflygeln hade byggts till 1829 och inrymde kök, spiskammare, foderhus, vagnport och stall.

1784 uppges en svarvare Ekelund som ägare till gården. Kontinuiteten i byggnadens användning och byggnadssättet med ekekorsvirke gör en datering av gathuset till 1700-talet sannolik.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda