Kannan 6

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Kannan 6
P1000114Ka6.JPG
Kannan 6
Information
AdressMejerigatan 3
ByggnadsårRunt 1900-talet, uppskattningsvis, (I bevaringsprogrammet 1988 anges 1920 som byggår och inredningen avvinden till 1951)
ByggherreIngen uppgift
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingByggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistorisk värdefull miljö
P1000112Ka6.JPG
P1000115Ka6.JPG
P1000116Ka6.JPG

Kannan 6 på Mejerigatan 3 är troligtvis uppförd runt sekelskiftet och tillbyggd i omgångar efter det. Hushållningssällskapets karta från 1912 visar att en byggnad fanns på platsen då och även historiska fotografier bekräftar det. Historiskt så har funktionen varit tvådelad mellan bostad och verksamhet och så är fallet även idag. Enligt uppgift har byggnaden tidigare inrymt elaffär och verksamheten även hade installatörer. En bilverkstad ska ha bedrivits på tomten fram till 1945 och på foto från 1941 finns en bensinpump . Idag är det färgaffär i verksamhetslokalen. Gatuhuset innehåller Färgaffär i bottenvåningen, gårdshuset är byggt i vinkel och sammanfogat med gatuhuset.

Gatuhuset är uppfört i ett plan med inredd vind och källare. Sockeln är slätputsad och målad grå. Det tidigare röda fasadteglet är slammat och målat svart med vitmålade fönsteromfattningar, den profilerade gesimsen är vitmålad. Sadeltaket har fyra takkupor, tre åt gårdsplan och en mot gatan, och är täckt av plåt med tegelprofil och skorstenen är även den plåtinklädd samt placerad i nock. En-, två- och treluftsfönster finns i olika utföranden runt om hela huset, alla vitmålade. Både pivot- och sidohängda samt stora skyltfönster till verksamheten med mosaikklädda pelare mot gatan. Dörrarna till bostaden är sentida. De är vitmålade plåtdörrar med speglar. Verksamhetslokalens dörr är av aluminium med glaspartier och en vitmålad plåtdörr till varuintag och lager i norra fasadlivet. Entrén är indragen i fasaden till både bostaden och verksamheten. Granitplattor täcker den gjutna betongkonstruktionen i trapporna och ett smitt och svartmålat järnräcke leder till bostaden. Gårdshuset innehåller äldre gjutjärnsfönster i den södra fasaden. En rabatt gjord av betongblock finns på framsidan vilken är fylld med mackadam och konstgjorda småträd. Trädgården domineras av en stor brädklädd altan med swimmingpool och badtunna. Ett uthus finns som är klätt i locklistpanel i fasad och tjärpapp på det flacka sadeltaket. Tomten är omgiven av tegelmur och trästaket.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda