Jöns Petter Borg 8

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Jöns Petter Borg 8
Jons petter borg 8.png
Jöns Petter Borg 8
Information
NamnArrendatorsbostad
AdressRåbyholms allé
Byggnadsårobekant
Ä:e foto i privat ägo.

Huset bestod ursprungligen av en östvästlig länga och i en sen anteckning uppges det att huset, förmodligen 1813, flyttades ut från staden. Även om uppgiften är riktig är det osäkert hur mycket av det ursprungliga huset som återstår. Enligt ett syneprotokoll 1880 bestod huset då av en tegellänga under spåntak inredd till en bostad med ett kontorsrum.

Byggnaden har en gråvit, påsprutad puts med slätputsade, vitmålade fönsteromfattningar. Sadeltak med tegelimiterande, svarta skivor. Moderna, blåmålade fönster- och dörrsnickerier. Längan i östväst har en enkelt profIlerad gesims och locklistklädda gavelspetsar. Gaveln mot huvudbyggnaden i väster har fått en pittoresk utformning motsvarande den på trädgårdsmästarebostaden. Vindskidorna består av två lager brädor där den övre har en sågtandsprofil och den undre ett halvcirkelmönster. Över fönsterna på gavelns bottenvåning murade bågar. Mot norr en vinkelbyggnad, förmodligen uppförd på 1880-talet, som ger huset en L-formad plan. Den har murad gavelspets samt omsorgsfullt profilerad gesims.

Vinden på den senare inreddes 1953. Huset totalrenoverades 1985-86 varvid vinden på den andra längan inreddes, fasaderna putsades om och merparten av fönsterna byttes.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda