Humlan 22

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Humlan 22
P1000216Hu22.JPG
Humlan 22
Information
AdressBigränd 10
Byggnadsår1945-1958, uppskattningsvis. Tillbyggnad 1962
ByggherreSmed Bror Persson
ArkitektIngen uppgift

Historiskt sett har här varit smedja och bilkylarverkstad. Idag användes byggnaden som lagerlokal för VVS-verksamhet. Byggnaden vi ser i dag är uppförd i två omgångar. Den är i ett plan med vindsvåning. Den äldre delen står på en gjuten betongplatta med synlig slätputsad sockel. Den murade konstruktionen är lagd i munkförband med rött Veberödstegel i fasaderna. Ovan fönster och dörrar finns stickbågeformade valv. Sadeltaket är täckt med korrugerad och svartmålad plåt, sparrarna är synliga i taksprånget. Vind- och solskivorna är i svartmålat trä. Byggnadens fönstertyper varierar mellan original fönster, sentida fönster och blindfönster. Originalfönstren i trä är i två lufter och grönmålade. De sentida är vitmålade enluftsfönster i aluminium. Det samma gäller för dörrarna. En original entrédörr i grönmålat trä med glasparti finns bevarad och likaså en verkstadsport i svartmålat trä. En sentida svart säkerhetsdörr har satts in mot gården.

Tillbyggnaden står också på en gjuten betongplatta med synlig sockel. Fasaderna är delvis täckta med rött tegel i löpförband och är delvis slätputsad och målad i grå och röd färg. Sadeltaket är täckt med samma svartmålade och korrugerade plåt som den äldre delen. Tillbyggnaden saknar fönster men har en vitmålad sentida dörr i aluminium och en carport i aluminium glasparti.

Fastigheten är delvis omgiven av trådstaket på järnstolpar och delvis av en betongmur för nivåskillnaden till grannfastigheten. I övrigt är gårdsplanen asfalterad och baksidan grästäckt.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda