Halvstopet 1

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Halvstopet 1
P1000017.JPG
Halvstopet 1
Information
AdressSödra Järnvägsgatan 4
Byggnadsår1852 & 1912. (I Bevaringsprogrammet från 1988 anges 1896 som byggår och 1976 som ombyggnadsår). Uppgiften om att byggnadsmaterialet i stommen är lersten, d v s obränd tegel, styrker uppgiften om ett så tidigt byggår som 1850-talet.
ByggherreIngen uppgift
ArkitektIngen uppgift

Byggnaden på Halvstopet 1 uppfördes enligt nuvarande ägaren 1852. Byggnaden är uppförd i ett plan med inredd vind och en matkällare. Byggnaden kom alltså på plats långt innan järnvägen kom till Veberöd. Generalstabskartan från 1864 visar hur byn expanderat norr om landsvägen där byggnaden är belägen, men det går inte att med säkerhet att datera byggnaden genom det. Vilken typ av bostad det varit och vem som lät uppföra byggnaden är okänt. 1912 byggdes huset till i vinkel, med en flygel mot baksidan. Detta gjordes troligtvis för att förbättra förutsättningarna att hålla verksamhet i byggnaden. Verksamheten har skiftat ett antal gånger vilket minnesbilder och fotografier bekräftar. Det har bland annat funnits bageri, urmakare Albin Ohlsson samt ett skomakeri. Idag används huset till bostad och en verksamhet som bedriver fotvård. 1975 byggdes ett garage och förråd på baksidan i samma stil.

Byggnadens exteriör är idag präglad av ändringar från sent 1900-tal men proportionerna antyder att det är ett äldre hus. Byggnaden är uppförd i lersten som är slätputsad och kalkad vit. Sockeln är slätputsad och målad svart, troligtvis är den av natursten. Taket är ett sadeltak täckt med glaserade enkupiga, svarta tegelpannor. Gavelröstena är klädda i locklistpanel som är struken i brun färg, likaså vindskivorna. Verksamhetslokalens fönster är bytta mot sentida stora tvåglasfönster för att underlätta skyltning. Bostadsdelen har tvåluftsfönster med fasta spröjsar i trä, strukna i brunt. Gavelröstenas fönster har bytts ut och bröstningen fördjupats i alla de tre gavlarna. Idag hänger där i ett av dem ett pivothängt enluftsfönster av aluminium med lösa spröjsar. I ett annat har ett triangulärt fönster med tre poster satts in. Entrédörren till verksamheten är av trä med speglar och glasparti samt mässingsbeslag och målad brun. Entrédörr till bostaden har flyttats till baksidan och har bytts ut mot en sentida av vitmålat trä med glasparti.

Gårdsplanen är idag grästäckt till hälften och satt med sentida betongplattor till hälften. Mindre planteringar finns, främst för blomster. Gården är omgärdat av ett träplank, som är målat brunt, av sågade brädor.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda