Hägern 8

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Hägern 8
HagernAtta7.jpg
Hägern 8
Information
AdressSjöbovägen 26
Byggnadsår1945
ByggherreMålare Falk
ArkitektIngen uppgift

Byggnaden är uppförd i ett och ett halvt plan i inredd vind och med källarvåning samt tillbyggt garage. Den står på en slätputsad och gråmålad sockel med enluftsfönster i vitmålat trä. Fasaderna är uppförda med rött (Veberöds)tegel lagt i blixtförband med en utdragen och markerad dörromfattning med indragna fogar. Sadeltaket är täckt med enkupigt och falsat lertegel samt har en murad skorsten med svartmålad plåthuva placerad i nock. De vitmålade enluftsfönstren i aluminium är sentida och har lös mittpost samt är pivothängda. Entrépartiet har en gjuten betongtrappa med ett svartmålat järnräcke och dörren är troligtvis original och i brunmålat trä med glasparti med fasta spröjsar. Garaget står på en gjuten betonggrund som är synlig i sockeln och har brunmålad locklistpanel som fasadbeklädnad. Sadeltaket är täckt med tjärpapp.

Fastigheten är omgärdad av ett svartmålat järnstaket på sjöstensbeklädda stolpar. Innanför finns en häck planterad. Utmed fasaderna finns det bland annat rododendron planterad. Uppfarten och gångarna är plattsatta med betongsten. I övrigt är trädgården till stor del grästäckt med inslag av äldre fruktträd samt ytterligare rabatter planterade med blomster.

Historik Roland Jönsson: Byggherre ca 1945 var målare Falk. På 1950-talets slut köpte Klara och Ragnar Jönsson huset. Ragnar var föreståndare på Systembolaget på S:a Järnvägsgatan och Klara arbetade på telestationen på Kyrkovägen. När telefonstationen upphörde 1959 flyttade Klara upp så det fanns en mindre station i huset för telefon- samt telegram.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda