Grynmalaren 39 och 40

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Grynmalaren 39 och 40
Grynmalaren 39-40.png
Grynmalaren 39-40
Information
NamnVärmlands nation
AdressStora Tvärgatan 13 och 11
Byggnadsår1949 och 1957
ArkitektCarl-Ossian Klingspor

Värmlands Nations studentbostadshus. Den äldre byggnaden vid Stora Tvärgatan 13 har två våningar och inredd vind. Enkel fasad i rött tegel med vita fönster, sadeltak med enkupigt rött tegel. Byggnaden vid Stora Tvärgatan 11 har tre våningar och indragen vindsvåning. Fasaden är i rött tegel med vita perspektivfönster och franska dörrar med enkla smidda räcken.


Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.

Kulturhistorisk värdering: Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistoriskt värdefull miljö

Studentnation från 1949 uppfört i två våningar med källare och inredd vind. Tillbyggnaden från 1957 är uppförd i tre våningar och indragen vindsvåning. Den äldre byggnaden har fasad av rött tegel, och sockel av slät svart puts. Fönstren är ursprungliga vitmålade tvålufts träfönster. Taket är ett sadeltak med enkupigt rött taktegel.

Den yngre byggnaden (väster om) har sockel av svart brädformsgjuten betong, fasad av rött tegel. Fönstren är ursprungliga vita, en- och tvålufts av trä, samt franska balkonger med smidesräcken. Entrédörren är sekundär i bruneloxerad aluminium och glas. Taket belagt med svart plåt, även takkupor. Byggnaderna präglas av efterkrigstidens nysaklighet.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda