Grynmalaren 36

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Grynmalaren 36
Grynmalaren 36.png
Grynmalaren 36
Information
AdressLilla Södergatan 15
ByggnadsårGathus 1854, omb 1940-talet, gårdshus 1874, omb 1948
ByggherreC. Håkansson
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad

Envåningshus, uppfört av tegel med slätputsad, gulmålad fasad. Vid takfoten en kraftigt profilerad gesims. Taket är täckt med grön falsplåt, och de stora kuporna tillkom på 1940-talet. Entrén är sedan gammalt placerad på gavelväggen. Fönstren är tvåluftiga och brunmålade. Ursprungligen inrymde huset två lägenheter samt två vindskammare. Vid sekelskiftet fanns ett hökeri i källaren och en del av bottenvåningen. Gårdshuset har bland annat inrymt en målareverkstad.


Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.

Kulturhistorisk värdering: Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistoriskt värdefull miljö

Gatuhuset är ett envåningshus uppfört av tegel med slätputsad fasad. Gårdshuset byggdes år 1874 som verkstad i en våning med loft. Huset har en sockel av grå puts, fasad av blandat rött och gult tegel lagt i kryssförband. Dörrarna är sekundära, trä, gråmålade med glas. Det finns både ursprungliga och sekundära fönster i byggnaden, i den övre våningen äldre, gjutjärns industrifönster som troligen är ursprungliga på plats, vita enluftsfönster i bottenvåningen som är sekundära. Gråmålat, tvåluftsfönster med spröjs kan vara original. Grön trädgård med äldre fruktträd och gräsmatta samt lekstuga.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda