Grisen 11

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Grisen 11
13Gri11.jpg 11Gri11.jpg
Grisen 11
Information
NamnKlowsholms gård
AdressDörrödsvägen 7
ByggnadsårDet fanns en gård på platsen 1667, nuvarande mangårdsbyggnad troligen från 1840. Ekonomibyggnaderna som rivits under 1900-talet var uppförda 1774, stallet 1832, logen 1918
ByggherreIngen uppgift
ArkitektIngen uppgift

Fastigheten (nr 15, Klovsholmsgården) är av de 5 gårdar som fick stanna kvar i byn efter enskiftet. Klovholmsgården* var den första gård som fick möjlighet att köpas loss från kyrkan och ”utsocknes frälse” på 1770-talet i byn. ”År 1776 innehades hemmanet som eget frälse av kronobefallningsmannen Carsten Mathiasson Klow” (Citat från ”Boken om Veberöd” av Hans Nilsson). 1664 nämndes gårdens ägare vara överste Owe Tagesson Tott på Skabersjös slott. Även Björnstorps gods innehade gården en tid. Det var dock ”åborna” som skötte gården, men ägde inte marken. ”Utsocknes frälse” bytte ofta förpantningar emellan sig och på så sätt bytte marken ägare. 1712 var den åter i familjen Tagesson Thotts ägo, då Otto Tagesson Thott, sonson till Owe, innan Carsten Mathiasson Klow fick köpa loss gården.


Byggnad 1 - Mangårdsbyggnad

Den gamla mangårdsbyggnaden är i dag i ett och ett halvt plan i inredd vind och delvis källare. Den står på en slätputsad och gråmålad sockel med överhängda och vitmålade enluftsfönster i trä. Fasaderna är slätputsade och gulmålade med markerade fönster- och dörromfattningar som är rödmålade samt gråmålad locklistpanel i gavelröstena. Sadeltaket är täckt med svarta och enkupiga engoberade lertegelpannor och har två svartmålade och plåtklädda kupor i de både takfallen. Skorstenen är placerad i nock och klädd med svartmålad plåt, likaså vindskivor och solbrädor. Fönstren är i två lufter och sentida. De är vitmålade och av trä med fasta spröjsar. De båda entrépartierna har trappor täckta med betongstenar och svartmålade järnräcken. Trädörrarna är sentida och vitmålade med lunettfönster och speglar.


Byggnad 2 - Garage

Garaget står på platsen för en tidigare ekonomilänga, möjligen är stommen en del av den äldre byggnaden medan fasad och takmaterial har ett helt nytt utförande. Garaget står på en slätputsad och gråmålad sockel. Fasaderna är klädda med gulmålad locklistpanel med rödmålade fönster- och dörromfattningar samt hörnbrädor. Sadeltaket är täckt med glaserade pannor och har svartmålade vindskivor och solbrädor i plåt. Tvåluftsfönstren i trä är sentida och vitmålade samt har fasta spröjsar. Carportarna är i vitmålat trä.

Fastigheten är omgärdad av en hög tujahäck och gårdsplanen är omgärdad av en slätputsad tegelmur med gulmålade fack och rödmålade omfattningar. Uppfarten är plattsatt av betongstenar runt en äldre bok, eventuellt blodbok, med tillhörande rabatt och likaså är gångar och gårdsplanen i liknande utförande. Innanför gärdena finns bland annat rododendron planterad. Inne på gårdsplanen finns den mesta växtligheten bland annat med betonglådor planterade med lövträd och även rabatter utmed murarna och fasaderna planterade med bland annat murgröna som växer upp på fasaden. I övrigt är trädgården till stor del grästäckt.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda