Gråbröder 13

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Gråbröder 13
Grabroder 13.png
Gråbröder 13.
Information
AdressStora Gråbrödersgatan 15
Byggnadsårgathus 1854, omb 1904, 1936, gårdshus 1885
Byggherre1885 C. Berggren
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad
Gårdshus
Gårdshus

Gathuset uppfördes 1854 som bostadshus i en våning med stomme av tegel och råsten. Det inrymde 1861 en förstuga, sex boningsrum, två kök och två spiskammare samt en garderob.

1904 tillbyggdes en övervåning med skiffertäckt mansardtak och en rad kupor mot gatan. Bottenvåningen är slätputsad och gråmålad, med skyltfönster från 1936.

Gårdshuset av grågult tegel i en och en halv våning byggdes 1885 av bokbindare C. Berggren. Det inreddes till boktryckeri, och har senare inrymt bland annat skomakarverkstad.


Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.

Kulturhistorisk värdering: Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistoriskt värdefull miljö

Gårdshuset beskrivs i föregående program ha fasader av grågult tegel, idag är fasaderna övermålade i vitt. Utkragad takfotslist i dekormurad tegel. Byggnaden innehåller källare, en bostadsvåning och en halv vindsvåning under pulpettak lagt med svart plåt i skivtäckning. Fönstren är utformade som spröjsade tvåluftsfönster i gråblå kulör i våningen och mindre tvåluftsfönster i källare och vind. Gårdsplanen innehåller en liten trädgård. Entrén innehåller en blåmålad pardörr av äldre typ, nedre speglarna klädda i skivmaterial och övre glasade, överljus. Ett sentida skärmtak och bröstning av plåt omger entrén.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda