Garvaren 5

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Garvaren 5
Garvaren 5.png
Garvaren 5
Information
AdressMagle Lilla Kyrkogata 24
Byggnadsår1863
ByggherreB. Nilsson

Bostadshus i en våning av bränt tegel och råsten, med sadeltak klätt med skifferimiterade eternitplattor. I östra gaveln sammanbyggt med grannhuset på tomt nr 6. Fasaderna är putsade och vitmålade med profilerad takgesims fönster och dörromfattningar. I gatuentrén en brunbetsad nytillverkad parfyllningsdörr med överljus. Brunlaserade fönster med sex rutor.

Gathuset var ursprungligen inrett med fem bostadsrum och två kök. Senare inreddes vinden och två takkupor gjordes mot gården. 1971 ersattes de två små takkuporna med en stor och samtidigt isattas den nuvarande dörren mot gatan.

Samtidigt med gathuset byggdes två gårdshus, ett halvhus av bränt tegel vid östra tomtgränsen, inrett med två rum och kök och ett halvhus av korsvirke, inrett till snickarverkstad och boskapshus för två nötkreatur vid västra tomtgränsen. Det östra gårdshuset finns kvar och används i dag som förråd. Fasaderna är putsade och vitmålade och taket klätt med eternit av samma slag som på gathuset. Det västra gårdshuset är rivet.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda