Gamla Kurhuset

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Paradis 51
Gamla kurhuset.png
Kurhuset i hörnet Paradisgatan/Sandgatan
Information
NamnGamla Kurhuset
Byggnadsår1824/1864 omb. 1884, 1973-74
Arkitekt1824 Professor Sönnerberg,
1864 Helgo Zettervall,
1973 Anshelms arkitektkontor

Tvåvånings tegelhus i hörnet Paradisgatan/Sandgatan. Huset är försett med en blekgul slätputs som i den östra delen i stort sett bevarar sin ursprungliga utformning från 1824.

Bottenvåningen är utförd i bandrustik och längs fönsternas underkant löper en profilerad list. Våningsbandet är kraftigt markerat. Den övre våningen har profilerade fönsteromfattningar och två horisontella band löper längs fönsternas över- respektive underkant. Den profilerade gesimsen är försedd med ett tandsnitt. Den västra delen av huset har på bägge våningarna försetts med kvaderrustik.

Den östra delen av huset byggdes 1824 med en längd av 21,6 meter. Det var då inrett med åtta sjukrum med fyra sängar i varje samt ett rum med en säng för bättre patienter. Huset blev 1864 förlängt nio meter västerut. Vid en ombyggnad 1884 blev huset delat i ungefär två lika stora delar av en brandmur, varefter endast den västra delen kom att användas som kurhus. Huset har också ett tag använts som hudklinik. Sadeltaket är klätt med små eternitplattor men var ursprungligen tegelklätt.

Huset byggdes om på 1970-talet efter ritningar av Anshelms arkitektkontor varvid en dörr på östra gaveln och två på baksidan sattes igen. Den bevarade dörren har fått en ny utformning och är målad grönblå liksom de sexrutade fönsterna. Huset används nu av studerandeexpeditionen.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda