Gamla Centralköket

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Paradis 51
Gamla centralkoket.png
Gamla Centralköket
Information
NamnGamla Centralköket
Byggnadsår1918/1929 omb. 1964
ArkitektSalomon Sörensen
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad

Trevåningshus i hörnet Norra Vallgatan/Allhelgona Kyrkogata. Huset är uppfört i samma stil och material som kirurgiska polikliniken och bddar tillsammans med den och byggnaden på norra sidan av Allhelgona Kyrkogata en arkitektonisk helhet av stort värde.

Partiet med tornet och förbindelsegången över Allhelgona Kyrkogata byggdes redan 1918 medan den H-formade huvuddelen av byggnaden inte uppfördes förrän 1929. Mansardtaket är täckt med svartglänsande tegel och fasaderna är i mörkrött tegel. Mittpartiet har fem fönsteraxlar som åtskiljs av lisener. Partiet mellan andra och tredje våningens fönster är mönstermurat. Huset hade ursprungligen lastbryggor i öster och väster. Den förra med ett skärmtak med profilerade bjälkändar som nu har underbyggts. De gamla vita sexrutade fönsterna är delvis utbytta mot hela glasrutor. Den gamla ramdörren med fasettslipat glas har en profilerad granitomfattning.

I bottenvåningen var köket och ett bageri inrymt medan det på de övriga våningarna fanns personalmatsalar och bostäder. Huset byggdes om 1964 för universitetets ekonomiska fakultet.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda