Gamla Barnbördshuset

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Paradis 51
Gamla barnbordshuset.png
Gamla Barnbördshuset. Foto: Kulturens arkiv
Information
NamnGamla Barnbördshuset
Byggnadsår1882 omb. 1921
Arkitekt1921 Salomon Sörensen

Trevåningshus i grågult tegel. Fasaden är utförd i samma medeltidsromantiska stil som gamla kirurgen men i betydligt enklare tappning. Husets mittaxel betonas genom en mittrisalit och ett numera till fönster omgjort entréparti i form av en gavel uppburen av två par kopplade halvkolonner. Inspirationen till denna har hämtats från gamla kirurgen liksom till det konsolartade våningsbandet och de två nedersta våningarnas fönsterarrangemang.

Huset byggdes 1882 efter en mindre skandal året innan på det gamla barnbördshuset. En kvinna kom in med ett dött foster "som spred en gräslig stank". Hon avled efter några dagar i blodförgiftning. Då det inte hade funnits någon möjlighet att isolera henne från övriga patienter avled inom de närmaste dagarna ytterligare två patienter. Planen till det nya barnbördshuset hade därför utformats av N. Ohlsson och A. Gadde som ett antal väl åtskilda sjuksalar längs en lång korridor. Själva förlossningsrummet låg på andra våningen mittför trappan och upplystes enbart av en gaslåga.

Huset var ursprungligen uppfört i två våningar och hade då ett skifferklätt valmat mansardtak. När huset byggdes om till personalbostadshus 1921 försågs det med en tredje våning och ytterligare en våning inrymdes i det höga valmade mansardtaket som nu är klätt med små eternitplattor. Huset har sedan använts som expeditions- och laboratorielokaler för röntgeninstitutet. Idag används lokalerna av sociologiska och psykologiska institutionen.[nutidsuppdateras]

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda