Gåsen 4 & 11

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Gåsen 4 & 11
GasenElva1.jpg
Gåsen 4 & 11
Information
AdressSjöbovägen 21
Byggnadsår1926 byggnad 1, 1927 (b2). Tillbyggt 1963 (b3) större del i öster, och 1983 mindre del (b4). Växthusen tillkom senare.
ByggherreTrädgårdsmästare Nils Nilsson 1926/27, Arne Nilsson 1963.
ArkitektIngen uppgift
Flygfoto, Gåsen 11

De båda fastigheterna ligger intill varandra och har haft samma funktion. Gåsen 4 har adress mot Ängavägen medan Gåsen 11 sträcker sig genom kvarteret och har adress Sjöbovägen. Fastigheten rymmer i dag både bostad och blomsterhandel (Nilssons blomsterhandel) med tillhörande tillbyggda växthuslängor. Det finns två äldre byggnader på tomten, varav en ligger med långsidan åt Sjöbovägen och närmre gatuliv än övriga i kvarteret. Byggnaden ligger även ganska lågt i terrängen med låg sockel vilket kan hänga samman med åldern. Det finns ingen bebyggelse markerad här på 1910-års karta. 1926 startade trädgårdsmästare Nils Nilsson verksamhet på platsen med trädgårdsmästeri och grönsaksförsäljning.

Bostadshuset är uppfört i ett och ett halvt plan med inredd vind och med källarvåning. Det står på en slätputsad och svartmålad sockel och fasaderna är spritputsade och ljusgråmålade med släta och vitmålade omfattningar till fönster och dörrar mot gatan. Mot gården är fasaderna spritputsade men i samma kulör. Gavelröstena är klädda med brunmålad lockpanel. Sadeltaken är täckta med enkupiga och falsade lertegelpannor samt har en plåtklädd skorsten placerad i nock. Enluftsfönstren är sentida och har svartmålade träkarmar till bostaden och butiksdelens skyltfönster har en polerad aluminiumprofil. Butiksdelen i östra gaveln tillkom 1963. Dörrarna är i brunmålat trä och huvudentrén har såväl sido- som överljus. Växthusen är uppförda i två olika typer. Den ena typen är rektangulär med sadeltak och den andra är cylindrisk i två bågar. Fasaderna och taken är alla täckta i glas och stommen är i stål och aluminium. På stadsplanen från 1931 redovisas en smal byggnad med rektangulärt formad plan norr om bostadshuset, huset fungerar idag som binderi och kylrum. Fastigheten saknar, bortsett från ett parti med tujahäck mot Ängavägen, eget staket eller avgränsning och ytan tas upp av verksamhetsbyggnader och parkering. Uppgifter historik från Martin Andersson.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda