Fjärilen 4

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Fjärilen 4
P1000420Fj4.JPG
Fjärilen 4
Information
AdressLäkaregatan 14
Byggnadsår1900-1910, uppskattningsvis. Tillbyggt 1998. Uthus med frisörsalong byggt 2011
ByggherreIngen uppgift
ArkitektMagnus Jörding (2011)
P1000419Fj4.JPG
P1000421Fj4.JPG

Byggnaden är uppförd i ett och ett halvt plan i inredd vind. Den står på en naturstenssockel med vitmålade fogar. Fasaderna, och tillika konstruktionen, är murad av rött Veberödstegel i kryssförband med pärlfogar och stickbågar ovan fönster och dörrar. Sadeltaket är täckt med eternitplattor i facettmönster med två murade skorstenar klädda med svartmålad plåt i nock. Takkupan med rödmålad locklistpanel i gavlarna är sentida och byggd på 1970-talet. Vindskivorna är vitmålade och i trä och solbrädorna är plåtklädda och svartmålade. Fönstren är sentida och i vitmålat trä samt i två lufter med lösa spröjsar. Entrépartiet är i liv med gatan och har en stensatt pyramidtrappa med betongstenar. Pardörren i trä är vitmålad och har speglar samt glasparti.

Uthuset är uppfört på 2011 och inhyser frisörverksamhet. Den står på en gjuten betongsockel och har lackad stående träpanel som fasadbeklädnad till största delen. En mindre del är slätputsad och vitmålad. Sadeltaket är täckt med tjärpapp. Den har ett stort glasparti mot gatan samt en vitmålad trädörr även den med glasparti.

Fastigheten saknar gärde mot gatan men är i övrigt omgärdad av ett omålat trästaket med stående brädor. Uppfarten är plattsatt med betongstenar och grus, likaså gångarna.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda