Filterhus

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Vattenverket 1
Filterhus.png
Filterhus
Information
NamnFilterhus
AdressBadarevägen
Byggnadsår1906-07/1927/1936
ArkitektJ Gust. Richert & Nils Westerberg, 1924 Walo von Greyerz, 1936 Bernhard Helming

Huset bestod ursprungligen av en kvadratisk byggnad med tälttak samt hörnuppbyggnader och fönsterbänkar som på maskinhuset. Fasaderna var utförda i rött maskinslaget tegel med vitputsade fält under takfoten. Väster om huset anslöt en underjordisk del.

Strax norr om det gamla huset uppfördes 1924 en ny filterbyggnad i rött handslaget tegel med granitsockel. Huset fick en enkel 20-talsklassicistisk utformning med helvalmat sadeltak och utskjutande takfot. Murade fönsteromfattningar och vitmålade 2-lufts 8-ruts fönster. Rött taktegel med trapetsprofil. Huset inrymde en hall med golv av glaserat, lejongult tegel och tre nedsänkta snabbfilterbassänger med varsitt fristående manöverbord i kolmårdsmarmor med mässingsarmaturer. I den gamla byggnaden inrymdes luftare och reaktionsfilter.

Av en perspektivskiss 1925 framgår det att man redan då tänkte bygga samman de bägge byggnaderna och anpassa den gamla till den nya. Dette skedde 1936, då en tredje luftare och reaktionsfilter installerades. Huset byggdes om 1991 i samband med att hela den maskinella utrustningen byttes ut. I snabbfilterhallen finns dock det glaserade golvet och ett manöverbord kvar liksom bassängerna, varav två ännu är i drift. Fönster- och dörrsnickerierna byttes mot grönblå lackerad aluminium, och en tillbyggnad från 1961 längs östfasaden revs.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda