Bromsen 5

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Bromsen 5
P1000471.JPG
Bromsen 5
Information
AdressSandgatan 12
Byggnadsår1927 enl. nuvarande ägare
ByggherreIngen uppgift
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingÖvrig byggnad

Byggnaden är uppförd i ett och ett halvt plan i inredd vind och med liten matkällare och frontespis. Den står på en slätputsad och svartmålad sockel. Fasaderna är i östvästlig riktning slätputsade och vitmålade med profilerad gesims och gavlarna har brunt tegel lagt i löpförband med indragen fog i fasaderna. Sadeltaket är täckt med brunfärgade, tvåkupiga betongpannor och frontespisen är vitmålad och putsad samt rödmålad och panelklädd i röstet och gavlarna. I östra takfallet mot nock finns en svartmålad och plåtklädd skorsten. De rödmålade träfönstren i en luft är sentida och pivothängda. Entrépartiet mot gatan är igensatt och flyttat till östra fasaden och har en vitmålad, sentida trädörr med glasparti. Uthuset är även det vitmålat och slätputsat. Sadeltaket är täckt med korrugerad och svartmålad plåt samt har en murad skorsten med gjuten krona placerad i nock. Fönster och dörrar är troligtvis original och gjorda i trä samt rödmålade. Ett skärmtak har byggts till och målats rött för uppställning av bilen.

Fastigheten är omgärdad av ett rödmålat trästaket och häck. Gångarna och uppfarten är plattsatta med betongplattor och trädgården är till stor del grästäckt med inslag av prydnadsväxter.

Här bodde Lars & Maria Olsson på 1960-talet. Dessförinnan på 1950-talet bodde här en skräddare Heinfeldt som hade sin verksamhet hemma.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda