Borgen 4

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Borgen 4
AdressKyrkovägen 10
Byggnadsår1925 omb. 1996
ByggherreLantbrukare Jacob Persson & Offerlind
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingByggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistorisk värdefull miljö

Från 1930-talets början fram till slutet av 1950-talet fanns här i det befintliga gårdshuset ett spettkaksbageri som drevs då av Betty Jakobsson dotter till Jascob Persson.

Bostadshuset är uppfört i rött maskinslaget tegel med kraftig tegelgesim under takfoten. Strax under denna löper ett dekorativt tegelband av växelvis om 3 lagda tegellöpen vertikalt och horisontellt. Entrédörren, massiv med både övre- och sidoljus är av nyare stil. Stora 1-lufts kopplade fönster, målade gröna har år 1996 kompletterats med lösa inner-spröjs. Det nuvarande taket är täckt av svart plåt. Liksom förr finns det ett spettkaksbageri i det gamla gårdshuset av rött maskinslaget tegel med ett sadeltak av rödbruna eternitplattor. Här har de flesta snickerier ersatts med nya. På fastigheten finns även en helt ny tillbyggnad, en butik ritad av arkitekt T.Kwasniewski. Byggnadens fasader av faluröd lockpanel och moderna snickerier anpassade till den gamla miljön. Taket är täckt av svart papp med trekantslister.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda