Borgen 24

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Borgen 24
AdressBygatan 9
Byggnadsår1890-talet. Tillbyggt 1939
ByggherreFabrikör A.W Nilsson & Järnhandlaren Karl-Erik Nilsson
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad

Ett f.d. bostadshus numera endast järnaffär utfört i gult maskininslaget tegel och kälade fogar med röda tegelband mellan bottenvåningens fönster samt under övervåningens fönster. Dessutom med röda tegelknutar i hushörnen mot gaten. Ovanför fönstren röda tegel fönstervalv. En äldre veranda finns i fasaden mot gatan på den ursprungliga bostads-längan. på 1930-talet byggdes det till en vinkelbyggnad i två våningar ut mot gatan med stora skyltfönster i bottenvåningen och valmat tak. Taken är täckta dels med eternitplattor och dels med svart papp.

De flesta snickerierna är från den tiden då huset byggdes. Fönstren varierar ifrån 3-rutors till 6-rutors målade gröna medan dörrarna ifrån enkla plandörrar till pardörrar av panel lagda i fiskbensmönster med överljus. Gårdssidan på huset har en enklare karaktär med de dekorativa röda tegelbanden.

Bakom gatuhuset finns inte mindre än fem byggnader varav den östra längan gränsande mot nuvarande idrottsföreningen huserade fram till 1940-talet en möbelfabrik. Här tillverkade man sk. fina stilmöbler. Huset uppfört i samma gula tegel som gatuhuset har ett sadeltak täckt till hälften med pappa och hälften plåt. Gamla spegeldörrar och faluröd-färgade 6-rotors fönster är här välbevarade.

Norr om denna byggnad finns resterna efter ett trädupplag med väggar av plank och stora logportar med utanpåliggande smide delvis täckt av plant papptak.De norra och västra längorna var magasin uppförda i trä, med vertikala träpaneler målade guldocra. Båda byggnaderna har sadeltak med svart papp. Här finns det många olika varianter av dörrar väl-representerade. Från spegeldörrar till enkla plankdörrar med smide. Fönsterna 6-rutors målade med faluröd liksom möbelfabriken. mitt på innergården står en mindre byggnad med fastade av lockpanel målade liksom lagerbyggnaderna guldocra. Även här är snickerierna utförda i samma still som de övriga byggnaderna. Sadeltaket är täckt med svart papp. Till fashastigheten hör en stor lummig trädgård med ett bestånd av äldre träd.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda