Bommen 6

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Bommen 6
Bommen 6.png
Bommen 6
Information
AdressHospitalsgatan 12
Byggnadsår1876, omb 1969
ByggherreTimmergesäll Johan Nilsson
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad
Byggnad 3
Byggnad 1

Envåningshus med fyra ursprungliga takkupor mot gatan. Fasaden är slätputsad och målad gul. Två entréer med blåmålade pardörrar, blåmålade sexrutade fönster. Sadeltak täckt med grå falsplåt.


Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.

Kulturhistorisk värdering: Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistoriskt värdefull miljö

Mot gatan är ett envåningshus med fyra ursprungliga takkupor mot gatan. Fasaden är slätputsad och målad gul. En gårdsflygel i norr och ett gårdshus i vinkel i väster till denna, båda uppförda som halvhus med putsad fasad. Det norra huset med takfotsgesims och stickbågeformade fönstervalv. Taket förhöjt med senare inredd vind och bred takkupa i brun panel. Gårdsflygeln är kopplad till gatuhuset med en inskuren vinkel som är så vanligt i området. Det östra huset lägre och utan takfotsgesims, troligen senare än det norra. Fönstren i båda gårdshusen är spröjsade tvåluftsfönster, dörrarna är sentida. I sydvästra tomtgränsen en tvåvåningsbyggnad i röd puts med pulpettak. Ett av gårdshusen ska ha samband med judiska församlingen. Gården innehåller planteringar och äldre fruktträd.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda