Bommen 1

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Bommen 1
Bommen 1.png
Bommen 1
Information
AdressPrennegatan 15, Korsgatan 2, Hospitalsgatan 2
Byggnadsår1955/1961
Byggherrehandlande I. Andersson
ArkitektJohn Anchert
Kulturhistorisk värderingByggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistorisk värdefull miljö

Tvåvåningshus inrett till speceriaffär i bottenvåningen och bostad i övervåningen.[nutidsuppdateras] I huset ingår ett äldre envåningshus uppfört 1874 av hökerihandlare Nils Westerlund. 1955 byggdes den norra delen om till två våningar, 1961 delen vid Prennegatan.

Butiksfasaden är klädd med grå mosaikplattor, den övre våningen slätputsad och vitmålad.


Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.

Kulturhistorisk värdering: Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistoriskt värdefull miljö

Ett tvåvåningshus som är kraftigt ombyggt och där delar av ett äldre envånings gatuhus ingår. Byggnadens sockel är låg av gråmålad puts, medan fasaden är putsad vit. Byggnadens fönster och dörrar är sekundära. Dörrarna är grönmålade av mdf med glas, medan fönstren är 2-luftsfönster av trä med aluminium. Taket är liggande klätt med svart papp.

Gårdshuset är ett envåningshus med låg grå putsad sockel, och vit putsad fasad. Taket är ett sadeltak täckt med svart papp. Under taket en takfotsfris. Fönstren är av trä, tvålufts med spröjs målade svarta.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda