Blekhagen 16

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Blekhagen 16
Blekhagen 16.png
Blekhagen 16
Information
AdressLaboratoriegatan 3
Byggnadsår1911
ByggherreVagnsmakare N. Ekdahl
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad
Blekhagen 16
Entré

Bostadshus i tegel med två våningar och inredd vind. Huset har en hög avsatt, slätputsad och gråmålad sockel med stickbågiga fönster och källarnedgångar. Bottenvåningen är slätputsad och vitmålad och översta våningen klädd med röd tegel. Mellan våningarna en profilerad, plåtavtäckt list och under takgisimsen en murad fris. Fönsterna är rundbågiga i bottenvåningen och raka i ovanvåningen och har vitmålade snickerier. Entrén mot gatan har rundbågig öppning och blåmålad halvfransk pardörr med dagerrutor i pressat glas. I norra delen av fasaden en frontespis och i höjd med denna en indragen takvåning klädd med röd plåt. Vindsinredningen med utbyggnaden på taket skedde 1950, och 1953 gjordes en balkong i andra våningen mot gården.


Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.

Kulturhistorisk värdering: Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistoriskt värdefull miljö (innan 2009 betraktades byggnaden som kulturhistoriskt värdefull)

Ett flerbostadshus i två våningar med senare inredd vind. Bottenvåningens fasad och höga källarvåning är putsade medan övre våningen och frontespisens fasad består av rött tegel. Sadeltaket är belagt med svart plåt men präglas av den inredda vindsvåningen. Byggnaden har nedgång till källarlokal i södra delen. Fönster och dörrar i bottenvåningen och andra våningen är ursprungliga och ger trots takändringen huset en välbevarad karaktär. Interiörer ej undersökta.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda