Billegården 58

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Billegården 58 fd. Billegården 29
Billegarden 29.png
Billegården 58
Information
AdressSankt Månsgatan 19A-B
ByggnadsårGathus 1870, gårdshus 1812, 1886
Byggherre1886 Anders Hansson
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad
Innergård
Halvhus
Portgång

Gathuset har fasad i gulrött flarntegel med profilerad, vit gesims, sexrutade vita fönster och gråmålad pardörr. Porten är panelklädd med profilerad överliggare. Sadeltaket är täckt med enkupigt rött tegel. Huset inrymde ursprungligen tre små tvårumslägenheter. Fasaden var ursprungligen putsad.

Det främre gårdshuset är kvarterets äldsta bevarade byggnad, uppförd 1812 i tegel och korsvirke. 1852 var den inredd till bostad.

I västra sidan av gården byggdes 1886 ett envånings halvhus, inrymmande tre små enkelsidiga lägenheter. Fasaden är spritputsad och gulmålad med sexrutade, gröna fönster.

Gården är en av Lunds få bevarade småfolksmiljöer från 1800-talet.


Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.

Kulturhistorisk värdering: Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistoriskt värdefull miljö

Halvhus med putsade fasader avfärgade i rött på en låg sockel avfärgad i svart, En takfotsgesims i vit puts. Pulpettaket lagt med enkupigt äldre tegel. Ett större takfallsfönster inlagt i nedre delen av takfallet. Fönster sentida men utförda som spröjsade tvåluftsfönster i blåmålat trä, dörr sentida utförd med glasad övre del. Gård belagd med smågatsten. En gårdsmiljö bevarad med enklare bostadsbebyggelse från 1800-talet.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda