Billegården 25

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Billegården 25
Billegarden 25.png
Billegården 25
Information
AdressSvanegatan 20
ByggnadsårGathus 1878, omb 1972
gårdshus 1877, omb 1922
ByggherreMurare O. Österlund
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingByggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistorisk värdefull miljö
Gathus
Gårdshus

Tvåvånings bostadshus med påbyggd vindsvåning. Fasad i gult tegel med profilerad list mellan våningarna samt profilerad takgesims. Mittport och sexrutade bruna fönster. Vindsvåningen byggdes till 1972, och har brun panelbeklädnad och två altaner. Gårdshuset byggdes 1877. Det har fasad i gult tegel och mansardtak från 1922 täckt med röd falsplåt.

Gårdsplanen är stensatt med fältsten och gångar av storgatsten.


Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.

Kulturhistorisk värdering: Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistoriskt värdefull miljö

Gatuhus uppfört i två våningar med källare och senare inredd vind. Sockeln är slätputsad och avfärgad grå. Fasaderna av handslaget gult tegel i kryssförband, en gesims i profilerad dragen puts skiljer bottenvåning från ovanvåning. Porten är sentida och panelad, fönstren är sentida tvåluftsfönster med lös spröjs. Snickerierna är brunmålade. Sadeltaket är belagt med sinuskorrugerad svart eternit. Takfallet mot gatan innehåller två större balkonger och en takkupa som tar upp kvarvarande takfall. Gatuhuset har genomgått mindre varsamma ändringar men stommen och fasaderna har en betydelse för gatumiljön.

På gården finns ett gårdshus i gult tegel byggt i en våning med inredd vind. Fasaderna är av gult tegel och taket ett brutet pulpettak under röd plåt, tillkommet 1922. Fönstren sekundära. Trädgården är grön med gräsmatta och växtlighet.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda