Ankaret 3

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Ankaret 3
P1000164.JPG
Ankaret 3
Information
AdressMejerigatan 2
ByggnadsårDelar från 1910, 1958. Renoverat 2002
ByggherreThore Ivarsson
ByggmästareKlas Andersson
ArkitektVeberöds Andelsmejeriförening
Kulturhistorisk värderingByggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistorisk värdefull miljö

Ankaret 3 ligger på Mejerigatan 2. Byggnaden är omgjord, renoverad och tillbyggd under omgångar och den senaste är gjord år 2002 av byggherren Thore Ivarsson och byggmästare Klas Andersson. Byggnaden består i dag av tegelstenar från det gamla mejeriet som uppfördes 1910 av Veberöds Andelsmejeriförening som bildades samma år. På mejeriet kärnade man smör som packeterades i tunnor, drittlar, som gjordes i byn. Det tillverkades även mjölk, grädde och andra mejeriprodukter som sedan forslades för försäljning med järnväg. Boningshuset som tillhörde mejeriet är delvis bevarat medan de övriga byggnaderna revs 1957-58. På fastigheten huserade sedan ett bryggeri, potatiskokeri, äggkläckning och båttillverkare. Bensinstationen med närlivs- och spelbutik etablerades på fastigheten under 1980-talet och senaste ombyggnaden gjordes 2002.

Byggnaden är uppförd i ett plan med inredd vind. Byggnaden har ingen synlig sockel. Fasaden är murad i munkförband i rött Veberödstegel med raka bågar över fönstren. Taket höjdes och fasaderna tilläggsmurades med återanvänt rött Veberödstegel från en rivning på intilliggande fastighet. Sadeltaket är klätt med sinuskorrugerad omålad plåt med vindskivorna täckta av den samma. Fönster och dörrar är alla sentida. En- och tvåluftsfönstren är av omålat aluminium och sidhängda där de går att öppna och likaså är dörrarna av detta slag. Ett korpostfönster, med bred mittpost och tvärpost i aluminium, finns i det murade gavelröstet. En elektrisk pardörr med glaspartier är huvudentré in i butiken.

Tillbyggnaden, tillika förlängningen, av byggnaden är slätputsad och målad vit med pulpettak täckt i samma plåt som huvudbyggnaden. Carporten av aluminium med glaspartier är målad röd. Den del av tillbyggnaden som ligger kloss an med den gamla delen är under sadeltaket men putsad och vitmålad samt indragen i fasaden. Två skärmtak på pelarbalkkonstruktion finns i biltvätthallen och över automatpumparna.

Fastigheten är omgärdad av en tegelmur på gjuten betongsockel och plåttäckt i överkant. I övrigt är marken vid pumparna försedd med betongplatta och plattsättningar av betongstenar runt byggnaden.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda