Anatomiska institutionen

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Hyphoff 8
Anatomiska.png
Anatomiska institutionen
Information
NamnAnatomiska institutionen
AdressPålsjövägen 1, Biskopsgatan 7 och 5
Byggnadsår1896-97
ArkitektSalomon Sörensen
Gavel
Interiör
Trappa

Tvåvåningshus i italiensk högrenässansstil med suterrängvåning. Fasader i rött maskinslaget tegel med putsdekorationer, målade gräddvita. Fot och suterrängvåningens fönsteromfattningar i granit. Suterräng- och bottenvåningen utförda i kvaderrustik. Den förra har mjukt rundade "kvadrar" medan de på bottenvåningen är fasetterade. Våningarna skiljs åt av en list längs fönsternas underkant. Övervåningen i rött tegel med kontrasterande putsdekorationer. Fönsterna har profilerade omfattningar, de på övervåningen dessutom med kornischer och bröstningar med balusterdockor. Profilerad gesims med tandsnitts- och äggstavslist. Därunder en slätputsad fris med byggnadens namn. Centralt placerad entré med fernissad ramverksdörr med profilerade detaljer och rundbågigt överljusfönster. Ett par av dörrens fyllningar har ersatts med glas. Fönstret över entrén flankeras av två medaljonger med byggnadsåret och aesculapstav. På sydgaveln en mittrisalit som på övervåningen har tre stora rundbågade fönster som skiljs åt av korintiska halvkolonner. På baksidan en lång mitt flygel. I byggnadens nordvästra hörn togs 1924 ett antal större fönster upp efter ritningar av Th Wåhlin för att ge bättre ljus till föreläsningssalarna. Sadeltaket, nu med gråmålad skivplåt, var ursprungligen skifferklätt. Äldre, kopplade fönster målade i en ljuslila nyans. Vestibulen i två våningar är storslaget anlagd. En bred trappa med dekorativa gjutjärnsräcken leder upp till ett halvplan, där entrén till museisalen är belägen. Därifrån delar sig trappan i två lopp. Väggar och tak är dekorationsmålade, på bottenvåningen i kvaderimitation. Påkostade snickerier med dörröverstycken och panel på andra våningen. Museisalen på andra våningen upptar hela flygelbyggnadens bredd och taket bärs av en rad gjutjärnskolonner. Salen har en förmodligen ursprunglig monterinredning med medicinska modeller.

Förutom anatomiska institutionen fanns från början i huset även lokaler för embryologi, histologi och rättsmedicin. Smärre förändringar och moderniseringar av huset har skett vid ett antal tillfällen. Huset förklarades 30/6 1971 för byggnadsminnesmärke med skydd av exteriören, vestibulen samt museisalen.

Ett äldre aldrig utfört förslag till anatomisk institution i medeltidsromantisk anda har gjorts av arkitekten Henrik Sjöström.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda