Östertull 40

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Östertull 40 Fd. Östertull 31
Ostertull 31.png
Östertull 40
Information
AdressÖstra Mårtensgatan 16
ByggnadsårGathus 1898, gårdshus 1876
ByggherreMurare Åke Fredriksson
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad / Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistorisk värdefull miljö
Sydfasaden

Tvåvåningshus med fasad i gulbrunt förbländertegel, dekorerad med mönsterband i mörkare brunt tegel. Listverk och fönsteromfattningar av formtegel, vid takfoten en rundbågsfris. Sadeltak täckt med röd falsplåt.


Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.

Kulturhistorisk värdering: Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistoriskt värdefull miljö

Gathuset är ett tvåvåningshus med fasad i gulbrunt förbländertegel, dekorerad med mönsterband i mörkare bränd tegel. Listverk och fönsteromfattningar av formtegel, vid takfoten en rundbågsfris.

Gårdshuset är en tvåvåningsbyggnad med vitputsad fasad, en enkel list skiljer våningarna. Sockeln är putsad grå. Sadeltaket i norra takfallet är belagt med svart plåt, här finns två sentida takkupor i svart plåt. Södra takfallet är lagt med svart korrugerad plåt här finns en inskuren balkong och sentida takfallsfönster. Fönstren är rödmålade tvålufts fönster, icke ursprungliga. Även dörrarna är av senare tillverkning, paneldörrar med glas i överdel, rödmålade. Gården i norr är belagd med markbetongsten och söder om gårdshuset finns en mindre trädgård.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda