Ängen 4

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Ängen 4
Angen 4.png
Ängen 4
Information
AdressTrädgårdsgatan 14
ByggnadsårGathus och gårdshus 1876, omb gårdshus 1928
ByggherreMurargesäll H. Forsberg
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad

Envåningshus med slammad gulmålad tegelfasad. Sexrutade, bruna fönster och två ursprungliga pardörrar med överljus. Sadeltak med fyra kupor, täckt med korrugerad plåt.

I västra tomtgränsen ligger ett gårdshus med fasad i rödgult tegel. Mansardvåningen tillkom 1928. Taket är täckt med enkupigt rött tegel.


Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.

Kulturhistorisk värdering: Kulturhistoriskt värdefull byggnad

Gathuset är ett envåningshus med av tegel, med något utskjutande sockel av grå puts. Gårdshuset ligger i den västra tomtgränsen. Det är byggt som ett halvhus i en våning med källare och inredd vind. Sockeln är i slät grå puts och fasaderna av tegel, i den norra delen rödgult tegel, sedermera verkar byggnaden ha blivit förlängd med en lite högre del och en envåningsdel. Möjligen är detta gjort vid ombyggnationen år 1928. Den sekundära delen av byggd av gult tegel. Fönstren och dörrarna har stickbågiga omfattningar. Fönstren är vita tvålufts, med spröjs, sekundära. Dörrbladet är brunt av trä, sentida. Taket är ett brutet pulpettak med takfallsfönster i övre fall och spröjsade tvåluftsfönster i nedre fall. Taket är belagt med enkupigt rött tegel.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda