Sankt Måns 5

Från Bevaringsprogram
Version från den 21 oktober 2013 kl. 07.20 av Bevaringsprogrammet (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Sankt Måns 5
Sankt mans 5-6.png
Sankt Måns 5 och 6
Information
AdressVästergatan 9
Byggnadsårgathus 1853, gårdshus 1892/94/98, omb 1935
Byggherre1853 tullvaktmästare Pehr Nilsson, 1890-tal smed Johan Olin
Gårdshus från Sankt Måns 4
Innergård

Gathus i en våning, uppfört i tegel och råsten. Byggnaden bevarar ursprunglig karaktär. Fasaden är slätputsad och målad gul, med tidstypiskt strömskift vid takfoten. Sadeltaket är täckt med enkupigt gult tegel. Huset inrymde 1853 tre tvårumslägenheter samt en bostad på vinden.

Halvhusen i västra tomtgränsen byggdes i tre etapper på 1890-talet. De inrymde en mekanisk snickerifabrik som drevs av möbelsnickare Carl Olin. När verkstaden lades ned 1935 byggdes husen om till bostäder.


Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.

Kulturhistorisk värdering: Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistoriskt värdefull miljö

Gårdshuset är uppfört som ett halvhus i två våningar med två mindre utbyggnader i bottenvåningen. Fasaderna är putsade och avfärgade i gult. Fönstren är äldre och utförda som korspostfönster, dörrarna är sentida, alla snickerierna i grönt. Balkonger med bröstning i svart smide har skapats ovanpå utbyggnaderna. Till balkongerna leder pardörrar med glas i överdel. Pulpettaket är lagt med svart papp. Gårdsmiljön är planterad med avenbokshäckar och buxbom samt gångar med markbetongsten. Gårdshuset byggdes som mekanisk snickerifabrik och ändrades efter nedläggning 1935 till bostäder.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda