Sankt Jakob 2

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Sankt Jakob 2
Sankt jakob 2.png
Sankt Jakob 2
Information
AdressKlostergatan 11
Byggnadsårgathus och flygel 1895-96, omb 1955
ByggherreLunds Spritförädlings AB / Axel Westerström
ArkitektA. Hellerström
Kakelugn
Balkong

Gathus i fyra våningar, uppfört av Lunds Spritföradlings AB. Samma konsortiurn påbörjade 1896 uppförandet av Grand Hotel. Sannolikt är även arkitekten för båda byggnadsföretagen densamme, — nämligen Alfred Hellerström. Fastigheten uppfördes som posthus med stora och påkostade bostadslägenheter i de övre våningarna.

Fasaden är utförd i medeltidsinfluerad, närmast gotiserande stil, med rött beklädnadstegel och ornament i grå cement, som avses att ge intryck av natursten. Byggnadens sidopartier pryds av ett runt respektive mångkantigt burspråk och kröns av trekantiga fontoner med tureller. I fasadens mitt är en rikt utsirad smidesbalkong. Den översta fönsterraden vilar på en list och har bredare fönster med mittpost av sten, åtskilda av halvkolonner. Vid takfoten löper en rundbågsfris.

Bottenvåningen hade från början stora rundbågiga skyltfönster. 1955 byggdes den om och erhöll nuvarande beklädnad av vita marmorplattor. Byggnadens rika inredning är till viss del bevarad, bland annat praktkakelugnar i skilda nystilar, halvfranska döbattangdörrar, höga profilerade fotlister samt stucktak.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda