Kulturen 10

Från bevaringsprogram
Kulturen 10
Kulturen 10.png
Kulturen 10
Information
AdressTomegapsgatan 22
ByggnadsårGathus 1877 omb. 1885, gårdshus 1887 omb. 1905
Byggherre1877 Timmergesäll Måns Håkansson Holmkvist, 1885 och 1905 Byggmästare H.O. Forsberg
Kulturen 10 innergård

Gathuset har en våning och sadeltak med inredd vind. På gårdssidan en frontespis och invid östra tomtgränsen en flygelbyggnad med pulpettak. Huset är uppfört av tegel och taken är klädda med rött tegel och mot gården delvis med plåt. 1885 köptes fastigheten av byggmästare Hans Olsson Forsberg som försåg gatufasaden med den putsornamentik enligt tidens smak som finns välbevarad idag. Fasaden har sex fönsteraxlar och en helfransk pardörr med överljusfönster. Fönster och dörrar har profilerade omfattningar och fönstren vilar på en profilerad list. Under fönstren fasettformad kvader i putsen och överst en takgesims. Gathusets bottenvåning var ursprungligen delad i en större och en mindre våning och på vinden fanns två studentrum. Vinkelbyggnaden innehöll brygghus och bostad.

Gathusets gårdsfasad är liksom vinkelbyggnaden spritputsad och gulmålad och väster om frontespisen flnns en takkupa i gulmålat trä med kontursågade snickerier i gavelspetsen. Fönsterna är sexdelade och har ursprungliga bågar i blågrön färg. Både gathuset och flygelbyggnaden har dörrar med grönmålad panel, dekorativa beslag och överljus.

Vid västra tomtgränsen ligger ett tegelhus i en våning med plåtklätt pulpettak och inredd vind. Det byggdes 1887 som nytt bostadshus åt familjen Forsberg och ersatte på platsen ett uthus från 1877. Det nya huset inreddes med salong, matrum och kök på bottenvåningen och på vindsvåningen sovrum och en liten uthyrning slägenhet, Ingången till familjens bostad gick genom en glasveranda på östsidan. I källaren fanns under många år en kirurgisk instrumentverkstad.

1905 fick huset den fasadbeklädnad som det har idag med guibrunt fasadtegel från skromberga och horisontella band, stickbågar och mönstermurning i brunt och grönt glaserat tegel. Verandan ersattes med en utbyggnad i sten och vissa rum fick ny inredning i jugendstil. Fönsterna är idag tvåluftade med tvärspröjs och målade i grönblå färg liksom gårdsfasadens tre dörrar; en helfransk pardörr, en enklare fyllningsdörr och en fyllningsdörr med rundbågiga glasrutor och ett överljusfönster med rutor i samma form.

Söder och sydväst om gårdsplanen fanns tidigare en trädgård med fruktträd, uppbyggda stenberg med underligt formade stenar, byggnadsdetaljer från äldre hus och diverse andra ting som tjänade som trädgårdsdekorationer. Detta område används nu som parkeringsplats.

Efter Forsbergs död bildades en stiftelse som använde gårdsflygeln som spädbarnshem. 1931 övergick detta i stadens ägo och barnavårdsbyrån hade sina lokaler i gathuset fram till 1961 då fastigheten förvärvades av Kulturen. Gathuset används nu som kontor och gårdshuset som snickeri- och konserveringsverkstad.